Az igazi francia croissant kicsi és nagyon vajas. Jól hangzik, ugye? A hiedelmekkel ellentétben az elkészítése nem is olyan nagy ördöngösség, ma megosztom veletek az én variációmat.
Hozzávalók:
– a tésztához:
500 g BL 55 búzafinomliszt
140 ml víz
140 ml tej
55 g cukor
40 g olvasztott vaj
15 g élesztő
1 kk só
– a rétegzéshez:
250 g hideg vaj
– kenéshez:
1 tojás
– a csokikrémhez (opcionális):
180 ml tej
2 tojássárgája
30 g cukor
2 ek kukoricakeményítő
2 ek cukrozatlan kakaópor
A tésztát a sütés előtti nap estéjén készítem el. Összekeverem a hozzávalókat, és gyúrni kezdem addig, ameddig egy labdává össze nem áll. Ezen a ponton egyből abbahagyom, különben a rétegzésnél nagyon nehéz lesz nyújtani a tésztát. Amikor összeállt a tészta, egy tányéron korongot formázok belőle, lefedem frissentartó fóliával, és éjszakára a hűtőbe teszem.
Másnap a 250 g vajat 1 cm vastagságú darabokra vágom, és úgy rendezem el, hogy négyzetet formáljanak. Két sütőpapír között nyújtófával összedolgozom, hogy egyenletes négyzetet kapjak. Kiveszem a tésztát a hűtőből, és azt is négyzet alakúra nyújtom, hogy nagyobb legyen, mint a vajas négyzet. A tészta közepére teszem a vajat 45 fokkal elfordítva, majd a tészta széleit ráhajtom a vajra, hogy teljesen elfedje. Kinyújtom a tésztát téglalap alakúra, és az egyik, majd a másik szélét úgy hajtom középre, hogy egy háromrétegű négyzetet kapjak. Ez volt az első hajtás. A hűtőbe teszem pihenni kb. 15 percre. Ezt a hajtogatós folyamatot még kétszer elvégzem, hogy 27 réteget kapjak.
A tésztát kinyújtom, és hosszú, keskeny háromszögeket vágok belőle, majd feltekerem őket, hogy kis croissant-okat kapjak. Ezzel a recepttel én 16 croissant-t tudtam készíteni.
Előmelegítem a sütőt 240 fokra, és egy tepsit teszek az aljába, valamint odakészítek a sütő mellé egy pohár vizet. A croissant-okat a sütőpapírral kibélelt tepsire teszem, majd a felvert tojással megkenem őket. Amikor a sütő felmelegedett, még mielőtt betenném a croissant-okat, csökkentem a hőfokot 220 fokra, és a pohár vizet az alsó tepsibe öntöm. Ezután beteszem a croissant-okat, és 15-20 percig sütöm őket, vagy ameddig aranybarnák nem lesznek. Amikor kiveszem őket, látom, hogy kicsit kifolyt a vaj, de ez nem gond, miközben hűlnek vissza fogják szívni. Gábor szerint frissen a legfinomabb, fogyasszátok magában, lekvárral, vagy készítsetek hozzá csokikrémet, hogy igazi desszertté váljon.
A cukrot, kukoricakeményítőt és kakaóport egy lábasba teszem. Összekeverem, majd hozzáadom a két tojássárgáját. Fokozatosan, folyamatosan kevergetve hozzáöntöm a tejet is. Megvárom, ameddig felforr, utána szépen be fog sűrűsödni. Habzsákkal a félbe vágott croissant-okba nyomom a csokikrémet. Friss eperrel tálaltam.
Első kísérletnek szerintem nagyon jól sikerültek, biztos, hogy többször is meg fogom csinálni még ezt a receptet.
Remélem, kedvet kaptok hozzá, és ti is kipróbáljátok!
// Kamilla