Az önelfogadásról és önszeretetről // fotózás Budapest utcáin

Megszeretni önmagunkat egy életre szóló románc kezdete.” -Oscar Wilde

Ma megint egy komolyabb témáról írok nektek, amivel nagyon sokan küszködünk. Önmagunk szeretete és elfogadása nehéz lépés lehet, de egyáltalán nem lehetetlen, sőt szükséges is a boldog élethez.

Az első dolog, amit meg szeretnék értetni, hogy a belsőségek fontosabbak, mint a külsőségek. Hatalmas közhely, de így igaz. Lehetsz akármilyen gyönyörű, ha nem tudsz egy normális beszélgetést kezdeményezni komolyabb témákról, akkor nem fogsz tudni egy társaság fontos tagja lenni, és az emberek elfelejtenek.

Legyél a lehető legjobb önmagad! Képzeld el azt a férfit/nőt, akivé válni akarsz, és dolgozz azért, hogy elérd. Olvass könyveket, foglalkozz a művészettel, hallgass különböző zenéket! Mindig lesznek olyan emberek körülötted, akik jobbak nálad valamiben. Annyi időnk elmegy az irigységgel, féltékenységgel és azzal, hogy rosszul érezzük magunkat, mert más jobb nálunk. Igyekezz másokat segíteni abban, hogy jól érezzék magukat a bőrükben, dicsérj, és a végén te magad fogod jobban érezni magad ezáltal.

Törekedj arra, hogy az emberekben távozásod után ne a külsőd hagyjon nyomot, hanem a beszélgetés, amit folytattál velük, a véleményed, a humorod, mert a szépség és a fiatalság múlandó, de azokat az értékeket, amelyek benned vannak, senki nem tudja elvenni tőled. Természetesen ezzel nem azt akarom mondani, hogy ápolatlanul járj-kelj, gondoskodj magadról külsőleg, ez is nagyon fontos, de ne ez legyen az elsődleges cél.

Jöjj rá a benned rejlő képességekre, és merd mondani magadnak, amiben jó vagy! Jöjj rá, hogy okos vagy, humoros vagy! Pszichológusok szokták általában tanácsolni, hogy írd le egy lapra, amire büszke vagy magadban, amiben szerinted jó vagy. Merd tudatosítani magadban, hogy értékes vagy!

Amikor a külsődön akarsz változtatni két dolgot érdemes megjegyezni. Amin nem tudsz változtatni, azon ne idegeskedj vagy szomorkodj, mert időpazarlás, inkább fókuszálj arra, amin tudsz változtatni! A másik dolog pedig, hogy miért is akarsz változni? Általában a fogyás szokott az egyik cél lenni a külső változások esetében. Miért akarsz lefogyni? Hogy valaki jobban szeressen, vagy vonzóbbnak tűnj neki? Hogy úgy nézz ki, mint az a híresség? Ilyen célok mellett, ha esetleg nem olyan ütemben sikerül a változás, ahogy eltervezted, akkor kudarcnak éled meg a folyamatot. Ha azért akarsz lefogyni, hogy egészségesebb legyél, és jobban érezd magad a bőrödben, akkor könnyebb elfogadnod, hogy a tested milyen eredményekre képes, és nem fogod hajszolni magad.

Végül az utolsó tippem: nézd más szemszögből a változást! Meg akarom tanulni szeretni és elfogadni azt, aki vagyok! Szeretnék fejlődni azokban a dolgokban, amikben jó vagyok! Szeretnék színes egyéniség lenni, új dolgokat megtanulni! Szeretnék jó lenni a testemhez, ezért fontos nekem az egészséges táplálkozás és az edzés!

Remélem, hogy sikerült átadnom valamit ebből az üzenetből, és jobbá tudtam tenni a napodat!

// Kamilla

A fotókat Uzonyi Gábor készítette.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltükKövess Instagramon és Facebookon is!