Kevélyhegyi levendulás

Vasárnap Gáborral és egy barátunkkal elmentünk Pilisborosjenőre levendulát szedni, és persze egy pár képet készíteni. Nagyon sokan voltak, de jó volt a hangulat. Budapesttől mindössze 25 percnyire van autóval, és ugyanazt az élményt adja, mint Tihany (bár oda is el szeretnénk menni), viszont több embernek elérhető távolságban. Sajnos pont június 17-e volt az utolsó nap, amikor látogatni lehetett a levendulamezőt, de jövőre mindenképp nézzétek meg, ha tehetitek.

A levendula az egyik legsokoldalúbb növény, amelyet gyógyhatású készítményekbe is előszeretettel tesznek, például az ízületi fájdalmak csökkentéséhez, fűszerként is közkedvelt, a Provance-i fűszerkeverék egyik eleme, ami a kedvenc fűszerkeverékem, illetve dísznövényként is hasznosítható.

Egy pár jó tulajdonsága: gyulladáscsökkentő, antibakteriális hatása van, segít az elalvásban, enyhíti a gyulladásos izomfájdalmakat, erősíti az immunrendszert, relaxál, regenerál.

Szárítva használható illaosítóként is, de készíthetünk belőle szörpöt is, esetleg salátaöntetet.

Fotók: Uzonyi Gábor és Boros Viktor

// Kamilla

 

 

 

I N S T A G R A M

 

 

 

2 comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük



Kövess Instagramon és Facebookon is!