Miért használj fényvédőt?

Sokan nem tudják/tudjuk, hogy miért is fontos minden egyes nap az arcunkon fényvédő faktorral ellátott készítményeket használnunk. Sokáig én sem tulajdonítottam ennek akkora jelentőséget, pedig az a pár perc, amit a napunkból a fényvédő felvitelével töltünk nagyban befolyásolja bőrünk állapotát. De miért is érdemes használni?

Elsősorban a bőrrák elkerülésének érdekében kell védenünk bőrünket a káros UV sugárzással szemben. Az arcunk minden évszakban szabadon van, kitéve a napsugárzásnak, így fényvédelem hiányában komoly problémákat okozhat a napsugárzás, mivel a bőrben olyan oxidációs folyamatokat indít el, amelyek során nagyobb számban keletkeznek a szabad gyököknek nevezett párosítatlan elektronokkal rendelkező molekulák. Ezek a szabad gyökök a bőrsejtek molekuláihoz kötődve károsíthatják a sejteket, ezzel hosszú távon akár rákos elváltozásokat okozva. A fő veszélyforrást nem is maga az elsődleges daganat jelenti, hanem a belőle terjedő, főképp a májban, az agyban és a tüdőben megjelenő áttétek. Nem hangzik jól, igaz? Mindez megelőzhető minimális odafigyeléssel, azzal a napi 1-2 perccel, ameddig bekenjük az arcunkat a fényvédőnkkel. 

A második ok, amiért mindenkinek érdemes fényvédőt használni, az a bőröregedés lassítása. Gondolom, senki nem szeretne 25-30 évesen ráncosodni, az öregedéssel nincsen semmi baj, természetes folyamat, viszont főleg mi, nők szeretnénk lassítani. Az anti-aging érdekében már 20 éves kortól érdemes apró lépéseket tennünk, ezek közül az egyik legfontosabb a fényvédő krémek használata. A bőr öregedése 80-90%-ban a napfény hatására alakul ki. Legkorábban arcunkon, kezünkön és nyakunkon látszódnak meg az öregedés jeleni, mivel ezek a bőrfelületek szinte mindig ki vannak téve a napsugárzásnak. A mindennapos fényvédelem nagymértékben lassíthatja a bőröregedést.

 Végül a bőrhibákkal küzdő embereknek is nagyon ajánlom a fényvédőt, mivel a hiperpigmentációt (pigmentfoltok, pattanások után maradt heget, melasma, stb.) a nap csak még feltűnőbbé teszi, ezért a megfelelő fényvédő faktorral ellátott krém használata nagyban javíthatja az arcbőr összképét.

Szeretném hozzátenni, hogy természetesen nem csak az arcunknak van szüksége a fényvédelemre, nyakunk, kézfejünk, esetleg dekoltázsunk számára is fontos a védelem, nyáron pedig szinte minden bőrfelületünk ki van téve az UV sugárzásnak. 

Nem csak akkor kell fényvédőt használnunk, amikor felhőtlen az ég, az év minden egyes napján ki vagyunk téve az UV sugárzásnak. Én nyaranta már 2 éve minden nap használok fényvédőt az arcomon, de 2017 decembere óta megfogadtam, hogy minden egyes napon használom, és szerencsére ezt sikerül is tartanom. Mivel nemkívánatos fehér és fényes hatást kelt a legtöbb fényvédő, ezért én reggel egy mattító hatású nappali krémmel keverve viszem fel az arcomra az 50+ faktorú fényvédőmet. Fontos tudni, hogy 2 óránként ajánlják a fényvédő használatát, mivel nap közben lekophat, és veszít hatásából. 

Négy terméket szeretnék ajánlani, amit napi szinten használok, és nagyon meg vagyok velük elégedve.

Az egyik az SPF50+ naptej a Babylove márkától. Megfizethető, sokáig elég, a dm üzletekben kapható.

A másik fényvédő a Paula’s Choice márka egyik fényvédő faktoros nappali hidratáló kréme, ezt is szeretem, viszont csak SPF30-as faktorú, ami az én fehér bőrömnek szerintem kevés, jobban szeretek 50-est használni, de ettől függetlenül a kicsit sötétebb bőrűeknek tudom ajánlani. Drágább kategória, én a Deluxe mintát vettem meg belőle, hogy kipróbáljam.

Sokan megfeledkeznek az ajkak védelméről, az én kedvenc fényvédős ajakbalzsamom a Forever Sun Lips, 30-as faktorú, hűsítő hatású. Régebbi posztomban írtam a Forever sima ajakbalzsamáról, hogy mennyire szeretem. A Sun Lipsnek is hasonlóan jó tulajdonságai vannak, fényvédővel kiegészítve. 

A legjobbat a legvégére hagytam. Áprilisban kezdtem el használni a The Ordinary Granactive Retinoid 2% szérumját, ami lassítja a bőröregedést, halványítja a hegeket, ezzel egyenletesebb bőrképet eredményez. Én nagyon megszerettem, este használom az arcomon, nyakamon és kezemen, biztos újra veszem, ha elfogy.

Remélem, tetszett a bejegyzés, és használjatok minden nap fényvédőt! 

// Kamilla

 

 

 

I N S T A G R A M

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltükKövess Instagramon és Facebookon is!