Piskótatekercs három változatban

Decemberben sütöttem meg az első piskótatekercsemet, meg is osztottam itt, a blogon, aztán mostanáig meg is feledkeztem arról a receptről. Nem akartam ugyanazt a változatot elkészíteni, ezért kitaláltam még három variációt.

Elsőnek kakaós-málnás tekercset készítettem, amikor szüleim és testvéreim jöttek át hozzánk látogatóba. A recept csak két dologban változott:

Hozzávalók:
a piskótához:
8 tojás, szétválasztva 
85 g cukor
1/8 kk só
128 g liszt 

a krémhez:
400 ml tejszín
250 g mascarpone
64 g porcukor
2-3 ek cukrozatlan kakaópor

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A tojásfehérjéket egy edényben felverjük. Egy másik edényben a tojássárgákat, cukrot, citromlét, sót felverjük kb. 3 perc alatt. A lisztet beleszitáljuk a tojássárgájás keverékbe. Óvatosan elkeverjük, majd a tojásfehérjéket is beleforgatjuk. Egy sütőpapírral lefedett sütőlapra öntjük a tésztát, majd az előmelegített sütőben 13-15 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni, leszedjük az aljáról a sütőpapírt, majd egy konyharuhával óvatosan feltekerjük. Ezután elkészítjük a krémet, a tejszínt felverjük, majd a porcukrot, mascarponét és kakaóport is hozzáadjuk. Kitekerjük a piskótát, megkenjük a krémmel, majd óvatosan feltekerjük. A maradék krémmel és málnával díszítjük az elkészült tekercs tetejét.

Második alkalommal barátaink jöttek át vacsorára, nekik egy fügés változatot készítettem el.

Hozzávalók:

a piskótához:
8 tojás, szétválasztva 
85 g cukor
1/8 kk só
128 g liszt 

a krémhez:
400 ml tejszín
250 g mascarpone
64 g porcukor

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A tojásfehérjéket egy edényben felverjük. Egy másik edényben a tojássárgákat, cukrot, citromlét, sót felverjük kb. 3 perc alatt. A lisztet beleszitáljuk a tojássárgájás keverékbe. Óvatosan elkeverjük, majd a tojásfehérjéket is beleforgatjuk. Egy sütőpapírral lefedett sütőlapra öntjük a tésztát, majd az előmelegített sütőben 13-15 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni, leszedjük az aljáról a sütőpapírt, majd egy konyharuhával óvatosan feltekerjük. Ezután elkészítjük a krémet, a tejszínt felverjük, majd a porcukrot és a mascarponét is hozzáadjuk. Kitekerjük a piskótát, megkenjük a krémmel, majd óvatosan feltekerjük. A maradék krémmel és fügével díszítjük az elkészült tekercs tetejét.

Harmadjára pedig Gábor szülei jöttel el hozzánk, nekik étcsokoládés-narancsos tekercset készítettem.

Hozzávalók:
a piskótához:
8 tojás, szétválasztva 
85 g cukor
1/8 kk só
128 g liszt
2-3 ek cukrozatlan kakaópor

a krémhez:
400 ml tejszín
250 g mascarpone
64 g porcukor
1 tábla Lindt narancsos étcsokoládé

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A tojásfehérjéket egy edényben felverjük. Egy másik edényben a tojássárgákat, cukrot, citromlét, sót felverjük kb. 3 perc alatt. A lisztet és kakaóport beleszitáljuk a tojássárgájás keverékbe. Óvatosan elkeverjük, majd a tojásfehérjéket is beleforgatjuk. Egy sütőpapírral lefedett sütőlapra öntjük a tésztát, majd az előmelegített sütőben 13-15 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni, leszedjük az aljáról a sütőpapírt, majd egy konyharuhával óvatosan feltekerjük. Ezután elkészítjük a krémet, a tejszínt felverjük, majd a porcukrot, mascarponét és olvasztott étcsokoládét is hozzáadjuk. Kitekerjük a piskótát, megkenjük a krémmel, majd óvatosan feltekerjük. A maradék krémmel és naranccsal díszítjük az elkészült tekercs tetejét.

Remélem, hogy tetszettek ezek a változatok, és kedvet kaptatok elkészíteni valamelyiket!

// Kamilla

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltükKövess Instagramon és Facebookon is!